Geplaatst op 2 Reacties

Ally montage video

Op Youtube zijn meerdere instructievideo’s voor de Ally montage te vinden. Helaas zijn ze niet allemaal even duidelijk, vandaar dat Bergans in 2015 zelf een nieuwe instructie gemaakt heeft.

Wat opvalt in de video is dat er begonnen wordt met het plaatsen van het middelste spantje, terwijl beginnen met de buitenste spantjes en dan naar binnen werken volgens mij echt veel makkelijker gaat. Ook wordt er iets te snel over het plaatsen van de kielstang en het in de punten duwen van de boegdelen heen gestapt, terwijl dit voor veel mensen een probleem is. Zorg dat de boegdelen goed gesmeerd zijn met siliconen (het gele sponsje), gebruik de hele lengte van de kielstang om de boog te maken en zet niet meer kracht dan nodig is. Het mooiste gaat het als je op beide boegdelen tegelijkertijd even veel druk zet, anders kunnen de dolboordstangen door de huid verschuiven en ongelijk komen te zitten.

Zit de kielstang eenmaal in de boegdelen geschoven dan staat hij eerst nog vreemd krom. Schuif de boegdelen een stukje richting de punt. Let op: Als je de boegdelen met teveel kracht naar beneden drukt als een hefboom kun je de boegdelen of de kielstang knikken. De bodemstangen en de waterlijnstangen helpen vervolgens om de boot (en de kielstang) in de juiste vorm te krijgen.

2 gedachten over “Ally montage video

 1. ik ben op zoek naar een kano, maar wil weten wat wel en niet kan .
  de bedoeling is hem mee te nemen met de mobilhome en aan de kust op zee te varen of op meren .
  kan je met een kano op zee ? is het dan met of zonder dekzeil bovenaan ?
  wat is het nadeel van een opblaasbare kano ?
  graag wat info .

  1. Beste Herman,
   De Ally kan prima op zout water gebruikt worden, zowel met als zonder spatzeil, mits je daarna met name de stangen en verbindingen goed spoelt met zoet water. De Ally meet opgevouwen circa 1,10 x 0,40 x 0,60 meter, dus daar is doorgaans wel een plaatsje voor te vinden in de camper. Het belangrijkste nadeel van opblaasbare kano’s is dat ze veel wind vangen en relatief langzaama varen.
   Verdere vragen gaan het handigst via de mail, of gewoon een keer komen proefvaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *