Geplaatst op Geef een reactie

Ally verstevigingsstrip aanbrengen

Als je de Ally kano regelmatig de kant op trekt over grindoevers en ruwe rivierkeien, dan kan er slijtage ontstaan aan de huid ter plaatse van de kiellijn. Om de huid te beschermen kun je een kiel verstevigingsstrip over de hele lengte van je kiel aanbrengen, of alleen de boog van de voor en achtersteven beschermen met de heavy duty strip die bij de reparatieset van de boot is geleverd.

Veel mensen kiezen er voor om de strip preventief aan te brengen, voordat er slijtage te zien is, maar dat is niet noodzakelijk. Hieronder de complete handleiding om een volledige strip te monteren.

Hulpmiddelen

 • lijm
 • versteviginsstrip
 • balpen of viltstift
 • behangrollertje
 • schaar
 • ducttape of stevig plakband
 • aceton of Bison reinigingsmiddel
 • poetsdoek

Instructie

 1. Zet de Ally vouwkano in elkaar en leg hem met de bodem omhoog liefst op een zachte ondergrond, zo voorkom je beschadigingen door een ruwe ondergrond.
 2. Ontvet de bodem van de boot waar de strip komt te zitten en de doffe kant van de kielverstevigingsstrip met aceton of Bison reinigingsmiddel.
 3. Leg de verstevigingsstrip in de lengterichting over de kiel van de boot, met de doffe kant naar beneden en bepaal met wat heen en weer schuiven de juiste plaats (midden over de kielstang en aan de voor en achterpunt even ver doorlopend). Plak hem tijdelijk vast met een paar stukken ducttape, zodat de strip in een rechte lijn over de bodem ligt.
 4. Teken de rand van de strip af met balpen of viltstift om de circa 0,50 meter.
 5. Haal de ducttape los vanaf de voor of achterkant, zodat de helft van de strip los is en de andere helft nog vastgetapet zit.
 6. Begin vanaf het midden te lijmen, steeds in stukken van 0,5 meter. Lijm gelijkmatig insmeren, even laten drogen tot de lijm dof wordt en dan in een keer op de afgetekende plek drukken. Vervolgens aandrukken met het rollertje. Let op: geen grotere stukken insmeren dan je goed kunt bewerken, anders zit de lijm overal, behalve waar je hem had willen hebben!
 7. Waar de strook om de kromming van de voor- en achterpunt komt te lopen, aan weerszijden een kleine V-vorm inknippen in de strook, zodat de strip makkelijk om de punt heen buigt. Deze kromming kun je het beste in stukjes van 0,10-0,15 meter lijmen en aandrukken, zodat je nauwkeurig kunt zien waar je de volgende V-vormen moet inknippen.
 8. Het plakken (stap 5, 6 en7) herhalen voor de helft die nog vastgetaped zit.
 9. Laat de boot gemonteerd minstens 24 uur drogen voordat je hem uit elkaar haalt en de huid opvouwt.

NB. Bij kamertemperatuur is het versterkte pvc soepeler en beter te verwerken dan bij lage temperaturen (onder de 10 ºC). Gebruik eventueel een föhn om het pvc op te warmen en soepeler te maken.

Heavy duty strip alleen op de boeg geplakt
Heavy duty strip alleen op de boeg geplakt
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *