Over ons

Vouwkano’s, een fenomenaal concept

 Grabner Outside bij Virginia Falls, South Nahanni River Canada

Jarenlang huurden we kano’s voor onze vakantietrips. Totdat we in 1997 dwars door Alaska trokken waarbij we 350 kilometer over de Copper River wilden varen, een woest kolkende, immense gletsjerrivier met wildwaterklasse 3. Natuurlijk was er in de verre omtrek geen kanoverhuurder te vinden. Op zich begrijpelijk dat niemand hier brood zag in een kanoverhuur, maar we moesten daarom zelf een kano meenemen. Onze keus viel op de opblaasbare Grabner Outside, een soort hybride tussen een kano en een raft. Onzinkbaar en zeer geschikt voor heftig wild water. We hadden ons eigen kano-avontuur mee in een rugzak! Zo begon een lange relatie met opvouwbare kano’s.

Pakcanoe 170 op de Pite Elv in Zweeds Lapland

De Grabner ging mee naar de South Nahanni River in Canada en weer naar Alaska. Maar een tocht over grote meren en rivieren in Noord Scandinavië vroeg om een minder windgevoelige kano. Het werd de Pakcanoe 170. Een stevige expeditiekano waarmee we de Pite Elv afvoeren en tochten in de Ardennen maakten. Thuis bleek de 17’ toch aan de grote kant voor kortere tochten en hij maakte op zijn beurt weer plaats voor een Ally 16,5’DR. Met de Ally voeren we in Zweden op de Kaitum Elva en in Rogen en in Canada op de Yukon River.

In 2013, van packraften had vrijwel niemand in Nederland gehoord, testte ik deze ultralichte bootjes voor het outdoorblad Op Pad en introduceerde de packrafts hiermee in Nederland. Een bootje van nauwelijks drie kilo in je rugzak, dat opende nieuwe mogelijkheden.

Nortik Navigator rond Corsica

En in 2020, na jaren van vooral kano-expedities kwam het zeekajakken weer in beeld. Ook daarvoor vonden we een opvouwbare oplossing in de Nortik Argo en Navigator waarmee we wekenlang rond Corsica voeren.

In ruim twintig jaar hebben we duizenden kilometers met verschillende opvouwbare kano’s gevaren, waarbij ze zich ruimschoots hebben bewezen als betrouwbare reisgenoten. Ze gingen mee in de auto, in de trein en in het vliegtuig. Lichtgewicht, compact op te bergen, verrassend sterk en met uitstekende vaareigenschappen. Opvouwbaar kano-avontuur in een plunjezak, we krijgen er geen genoeg van.

Dé vouwkanodealer van Nederland

Met de Ally 16,5’DR op de Kaitum Elva, Zweeds Lapland.

Door mijn enthousiasme voor vouwkano’s begon ik in 2011 als dealer van Bergans Ally kano’s en daarmee groeide ik in de loop der jaren al snel uit tot dé vraagbaak voor mensen die alles willen weten over de opvouwbare Ally kano. Demodagen, persoonlijke assistentie bij het monteren, vlakwaterinstructie en wildwaterweekenden in de Ardennen, het liep allemaal boven verwachting.

Maar zoals bij alles, als de wind draait dan moet je een nieuwe koers uitzetten. In 2020 bracht Bergans het aantal Ally modellen van de oorspronkelijke acht, terug naar 3 à 4 en om toch voor iedereen een passend model in de vouwkanowinkel te hebben besloot ik mijn oude vrienden de Pakcanoes van Pakboats aan het assortiment toe te voegen. De oorspronkelijke website Allykano.nl werd omgebouwd naar Vouwkanowinkel.nl. en daarin was ook meteen plaats voor mijn nieuwe vrienden, de kajaks en packrafts van Nortik.

Kroon op ons werk

Open Kano wisseltrofee 2018
Open Kano wisseltrofee 2018  Foto: Theo Pots – Kanoweb.nl

Over onze kanotochten en expedities schreven we artikelen voor Op Pad, Outdoor Magazine en National Geographic, Globetrotter (Zwitserland) en Kanu Magazin (Duitsland). Van de expedities op de Kaitum rivier in de wildernis van Zweeds Lapland en de tocht over de Yukon River plaatsten we films op Youtube . En samen schreven we de kanoroutegids Sup & kanoparadijs Nederland.

Door al deze publicaties, internetfilms en de multimediapresentaties van mijn vrouw en kanomaatje Jolanda Linschooten, waarvoor we zelfs een houten kano lieten neerdalen op het podium tijdens theatervoorstellingen en jawel, óók voor het promotiewerk voor de Ally kano, kregen we in 2018 de Open Kanotrofee uitgereikt voor onze verdiensten voor de kanosport. We zijn er trots op!

Welkom bij Vouwkanowinkel.nl

Het persoonlijk afleveren van alle boten is in de opzet van Vouwkanowinkel niet meer te realiseren. In plaats daarvan lever ik – exclusief voor vouwkanowinkel – bij alle nieuwe boten een Nederlandstalige montagehandleiding eventueel aangevuld met een video-instructie. Wat wel blijft zijn de demodagen met de mogelijkheid om proef te varen, persoonlijk advies van een ervaren gebruiker, instructiedagen en wildwaterweekenden. Kortom, meer vouwkano’s, vouwkajaks en packrafts, dus altijd een passende boot voor jouw avontuur.

Kijk dus rustig rond in de vouwkanowebshop, doe inspiratie op met de video’s en foto’s of bekijk de vele infoblogs die ik in de loop van de tijd geschreven heb over bootkeuze, montage, gebruik, onderhoud, reparatie, transport en wat al niet meer.

Kom een keer vrijblijvend proefvaren tijdens een van de demo-dagen. Er is een Ally kano beschikbaar in de verhuur als je de boot wat langer wil uitproberen. En wie al een vouwkano heeft kan bij mij terecht voor tips, of het nabestellen van onderdelen van de Bergans Ally, Pakboats Pakcanoes, Nortik kajaks en Nortik packrafts.

Frank van Zwol