Geplaatst op 3 reacties

Een Ally veer vervangen

Een van de meest voorkomende reparaties is het vervangen van een verbindingsveer. Doorgaans als gevolg van roest door vochtig wegbergen, maar ook door veelvuldig gebruik kunnen de verbindingsveren na verloop van tijd de geest geven. Meestal gebeurt dit pas na een jaar of tien, maar afhankelijk van het gebruik en onderhoud kan dat natuurlijk sneller of helemaal niet optreden. Geen nood, vervangen is een fluitje van een cent.

Hulpmiddelen

Schroevendraaier 23 cm lang (excl. handvat)

Een tang, hanschoenen, een nieuwe veer en een lange schroevendraaier (23 cm), meer heb je niet nodig. Hieronder een korte werkbeschrijving. Onderaan in de reacties een paar tips om de benodigde tool te maken.

Instructie

1.Trek eventueel aanwezige resten van de oude veer met behulp van een tang uit de buis. Mogelijk blijft de klemveer achter, die kun je met de schroevendraaier of een lange stang verder naar binnen in de buis duwen zodat er ruimte is voor de nieuwe veer.

2. Nu is het tijd voor je handschoenen. Begin met de brede klemveer in het brede busdeel (de mof) te plaatsen. Dit is het deel van de veer waar de ronde veer direct aan de driehoekige klemveer vast zit. Knijp de klemveer samen en schuif hem een klein stukje in de buis.

3. Met behulp van de lange schroevendraaier schuif je de veer verder de buis in. Een V-vorm in de schroevendraaier geslepen voorkomt dat je van de klem afschiet en een schroevendraaier van 23 cm (lengte exclusief handvat) heb je nodig om de veer diep genoeg in de buis te schuiven. Vergeet niet het uiteinde vast te houden zodat dit niet in de buis schiet.

4. Zit de brede klemveer diep genoeg in de brede buis, dan gaat vervolgens de smalle klemveer op de zelfde manier in het buisdeel met het spie-eind.

Klemveer diep genoeg in de buis schuiven.

De eerste veer is altijd lastig, heb je de slag eenmaal te pakken dan fiks je het klusje in een minuut. Klik hier voor het uitgebreide beeldverslag en tenslotte hebben we er ook een instructievideo van gemaakt.

 

3 gedachten over “Een Ally veer vervangen

  1. Ally zou een gereedschapje mogen bijleveren (een 25cm lange dunne vork of zoiets). Probeer maar eens aan een (dunne) schroevendraaier van 23 cm te komen. Nergens te krijgen! Misschien in een gespecialiseerde ijzerwarenzaak, maar niet bij de gewone bouwmarkt. En dan moet je er nog een vorkachtig iets van zien te maken …

    Ik heb uiteindelijke een andere techniek gevonden. Met een dubbelgevouwen ijzerdraad de veer naar binnen trekken vanaf het andere eind van de buis.

    1. Wat je ook kunt doen is een verfroller van de Action ‘recht’ buigen en daar een V in slijpen of zagen.

  2. Aanvullende tip: koop een svhroevendraaier waarvan de stang maximaal 6 mm dik is. Bij dikkere stang is her heel lastig de svhroevendraaier weer terug te trekken langs de veer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *