Geplaatst op 2 Reacties

De juiste Ally kiezen

Vaak wordt over De Ally gesproken alsof het een type kano is, maar de complete range Ally kano’s omvat verschillende modellen, voor vlakwater en allrounders, solo, duo of voor een compleet gezin met kinderen.

Op de plaatjes lijken de kano’s veel op elkaar, maar eigenlijk is het kiezen van het juiste model een fluitje van een cent. Bedenk eerst of je ambities hebt om op stromend of wild water te varen – kies dan voor een allround model – of dat je op vlak water zult blijven waar je met een van de vlakwatermodellen het beste uit de voeten kunt.

Allrounders

Allround
De reeks is opgebouwd rondom de oer-Ally: de 16,5’ DR. Dit is de alleskunner, die twee personen en kampeeruitrusting voor weken kan vervoeren over meren, rivieren en wildwater. Zoals je ziet wordt de lengte van open kano’s weergegeven in de Engelse lengtemaat feet of voet (1 feet = 0,3048 m). De toevoeging DR staat voor downriver, wat inhoud dat hij voorzien is van een extra sterke en slijtvaste bodem zodat hij ook op rivieren gebruikt kan worden. De DR bodem is tegenwoordig standaard in alle modellen.

Van deze 16,5 DR bestaat een kleinere versie, de 15’ DR die vooral voor dagtochten of een beperkte hoeveelheid bagage geschikt is. Of de langere 18’ DR die een echte expeditiekano is waar uitrusting voor een maand of langer in meegenomen kan worden. De 15’ DR, 16,5’ DR en de 18’ DR zijn alleen leverbaar in het groen en herkenbaar aan de licht gebogen kiellijn, waardoor ze wendbaar zijn op stromend water. Hoe korter de boot, hoe wendbaarder natuurlijk.

De vlakwater kano’s

Flatwater / Vlakwater
Naast de allrounders bestaat er een reeks vlakwater modellen. Ook hier in oplopende lengte, afhankelijk van het aantal passagiers en/of de hoeveelheid bagage die je mee wilt nemen: de 15,5’ DR, de 17’ DR en de 18,5’ DR. De 15,5’DR laat zich ook prima solo varen. De vlakwater boten zijn zowel in het rood als in het groen leverbaar en zijn herkenbaar aan de vlakke en langere kiellijn, waardoor de boot goed rechtuit koerst. Ook de rechte boeg en achtersteven dragen hieraan bij. Omdat deze boten wat smaller zijn dan de allrounders, varen ze lichter en zijn ze dus sneller op vlak water.

De solo

De kleinste Ally is de 13,7’ DR, ook een vlakwatermodel, maar om verwarring te voorkomen zet ik hem even apart. Een lichte en snelle eenpersoons kano, leverbaar in het groen en in het rood.

De combi

De 16’ DR is een kruising tussen een allrounder en een vlakwater kano. Een rechte kiellijn, maar wel de gebogen steven, breedte en stabiliteit van de allrounder. Een goede keuze voor tochten met bagage en/of kinderen, op vlak en licht stromend water zonder technische moeilijkheden. Alleen leverbaar in groen.

2 gedachten over “De juiste Ally kiezen

 1. Ik had graag meer info gehad over de solo Ally 13.7, o.m. de kostprijs.

 2. Frank,

  Ik heb nu een opblaaskano. Die is uiterst stabiel, 98 cm breed, maar daardoor erg log en langzaam. Ik haal nu max 12 km op een vaardag, met dubbele peddel!

  Ik overweeg de vlakwater ally, 15,5.

  Hoe is de stabiliteit van die ally en hoe snel is die ally?

  Groet,
  Teunis Nijmeijer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *