Geplaatst op Geef een reactie

Motorkap lussen maken

Een Pakcanoe of een Ally kano is een iets flexibele constructie en daarom is het extra belangrijk om te zorgen voor een goede bevestiging bij transport op het autodak. Een borglijn aan de voorpunt van je kano, afgespannen naar beide zijkanten is daarvoor de beste oplossing. Zoek op internet naar ‘hood loop’ of ‘kajak tie down loop’ en je vindt aanbiedingen tussen (circa) € 1,98 (China) en € 35,00 (Thule). Maar waarom zou je iets in China bestellen en vervolgens drie weken wachten als je een paar motorkaplussen in een kwartier zelf kunt maken? Een kwartiertje? Ja, echt waar. Het schrijven van dit blog duurde langer.

motorkap open

Open je motorkap en zoek een paar bouten in de carrosserie. Vaak zitten die op precies de goede plaats.

bevestigingspunt onder motorkap
2 x nylon bandschlinge breed 25 mm, lang 30 cm

Voor de lussen gebruik je nylon band van 25 mm breed (bijvoorbeeld een goed stuk uit een oude spanband). Je hebt twee stukken van elk 30 cm lengte nodig. Smelt de uiteinden netjes af om rafelen te voorkomen.

Vouw de band dubbel tot een lus en smelt met een soldeerbout de gaatjes in het nylon. Niet te dicht bij het uiteinde. Geen soldeerbout? Neem dan een dikke spijker die je boven het gasfornuis verhit (wel vasthouden met een tang, want de spijker wordt heet).

gaatjes smelten met soldeerbout
bout en ring weer vastzetten

Draai de bout en de ring los, prik hem door de bandlus en draai hem weer stevig vast in de carrosserie. Een zeilring in de bandlus maken kan ook, maar een brede ring heeft hetzelfde effect. Heeft het boutje een smalle kop, plaats dan zeker een ring onder de bout. Herhaal het aan de andere kant en klaar is je tweepunts motorkapbevestigingslus.

bandlus klaar voor gebruik

DRIVE SAFE!

spanband onder de motorkap door

En voor wie geen zin heeft om te sleutelen, is een spanband onder je motorkap doorhalen ook een oplossing. Plaats hem dicht bij het scharnier, zodat hij niet in aanraking komt met hete of draaiende motoronderdelen. Sommige auto’s hebben hiervoor klemmen onder de motorkap zitten om de band op zijn plaats te houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *