Geplaatst op Geef een reactie

Een draagjuk maken

Ally kano draagjuk portage yoke in Rogen.

 

Draagjuk of portage yoke gemonteerd in de Ally 16,5'DR.Bij grote kanotochten moet de kano vaak wel ergens een stuk(je) over land getransporteerd worden. Wanneer het gebruik van een kanokarretje geen optie is, omdat er geen weg of een berijdbaar pad is, dan moet de kano gedragen worden. Het mooie van een Ally is dat je die met zijn slechts circa 20 kilo eenvoudig in je eentje kunt overdragen. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is een draagjuk ofwel portage yoke. Geen standaard accessoire, dus je moet even knutselen.

Wat heb je nodig?

CV-buisbeugel met rubber bescherming voor 22 mm buis past perfect.

  • Een houten draagjuk (portage yoke) uit de kanowinkel of zaag er een uit een kwalitatief goed stuk hout zonder knoesten van 25 mm dik en 89 cm lang (voor de Ally 16,5’DR – of 88 cm, zie onderaan bij versie 2.0!). Vurenhout 18 mm uit de bouwmarkt blijkt onvoldoende sterk is mijn ervaring met een eerder prototype.Een bagageriempje met stalen klem, breed 18 mm, lengte 1,50 meter. Vastzetten met twee schroefjes en ringen.
  • 4 x Een Ally draagjukadapterbeugeltje dat precies op de boordstang past. In de bouwmarkt zijn deze  te koop als cv-beugel met rubber voering.
  • 4 x Houtdraadbout M6 30 mm; 4 x ring en 4 x moertje M6
  • 2 x bagagespanbandje, breed 18 mm, lengte 1,50 m.
  • 4 x bolkopschroefje lengte ca. 15 mm en ringetje om de spandband vast te zetten

Instructie

Koop een standaard houten draagjuk in een kanowinkel, of zaag er zelf een uit een kwalitatief stuk hout van 25 mm dik. Je kunt daarvoor bijgevoegde maten gebruiken of projecteren met een beamer en op ware grote en overtekenen. Zaag het draagjuk af op een lengte van 89 centimeter voor de Ally 16,5’DR – andere modellen even opmeten tussen de boordstangen – of 88 cm als je de beugeltjes onder het juk bevestigd, zie onderaan bij 2.0.

Het Ally draagjuk gemonteerd.Teken de gaten af voor de beugeltjes en boor de 6 mm gaatjes. Doordat de beugeltjes verstelbaar zijn komt dit niet zo heel nauw. Schroef de beugeltjes vast met de M6 houtdraadbouten, ringen en moertjes. Op de foto liggen de beugeltjes op het juk, maar de lip van de beugeltjes onder het juk kan ook. Dat is steviger en ziet er nog strakker uit. De rubber voeringen moet je nog wel even vastlijmen, bijvoorbeeld met Pattex Extreme Repair

Bevestiging met de spanband aan de Ally stangen. Een keer dubbel om een spantje draaien voorkomt verschuiven.Schroef vervolgens de spanbandjes met twee schroeven vast aan de bovenkant van het juk, waarbij de gesp op circa 5 cm van het juk af zit. Met het lange eind van de spanband kun je het juk borgen aan de stangen van de Ally, zoals op de foto’s te zien is. Zorg ervoor dat de spanband minstens een keer dubbel om een spantje gedraait zit om verschuiven te voorkomen.

89 Centimeter is de lengte voor de Ally 16,5'DR. Andere modellen even opmeten in je boot.

 

 

Versie 2.0

Na een praktijktest is gebleken dat de beugeltjes beter aan de onderkant van het juk gemonteerd worden om uitbuigen te voorkomen. Het juk wordt dan aan weerszijden 5 mm korter om ruimte te geven aan de bocht van de beugel. Het juk moet in dit geval 88 cm breed zijn voor de Ally 16,5′ DR.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *